Postcommotioneel Syndroom (PCS)

Wat is Postcommotioneel Syndroom (PCS)?

Na een hersenschudding is het heel normaal dat je een korte periode flink wat klachten houdt. In veel gevallen knap je na een paar weken op. Dit geldt helaas niet voor iedereen.

Het Postcommotioneel Syndroom is een verzamelnaam voor aanhoudende klachten die je oploopt na een hersenschudding. Als je na 12 weken nog steeds last hebt van deze klachten, heb je last van PCS. PCS is een vorm van Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Onderstaand gaan we verder in op deze klachten.

 

Oorzaak van Postcommotioneel Syndroom (PCS)

PCS ontstaat na het oplopen van licht traumatisch hersenletsel door een hersenschudding.

Sensori-23.jpg
 

Postcommotionele klachten en symptomen

 

1. Fysieke klachten

Prikkelgevoeligheid/overprikkeld zijn:

Elke prikkel voelt er als een te veel, elke prikkel doet pijn aan je zintuigen. Er lijkt geen filter meer te zijn waardoor licht, geluid, drukte, informatie, allemaal ontzettend hard binnenkomen en je hele systeem lamleggen. Vaak komt dit door het autonoom zenuwstelsel. Dit systeem bestuurt de rust/verwerkings-stand (parasympatisch zenuwstelsel - rest & digest)  & de vecht/vlucht/stress-stand (sympathisch zenuwstelsel - fight or flight) van je lichaam.

Een andere reden voor extreme overgevoeligheid voor licht kan zijn dat je ogen niet meer helemaal optimaal worden aangestuurd door je brein. Je ogen staan zo gauw je wakker wordt open en hebben alle informatie maar te verwerken. Als er door (verschillende redenen denkbaar) geen goede aansturing meer is, raken je hersenen overprikkeld van alle visuele input.


Extreme vermoeidheid: 

Je wordt wakker en je batterij is niet tot nauwelijks opgeladen. Waar bij een gezond brein de nachtrust juist zorgt voor volle batterij incl. reserves, begin je met NAH vaak al aan je reserves voordat je dag echt is begonnen. Een taak als opstaan om te douchen is dan al een hele aanslag op je energie.


Hoofdpijn: 

Bij mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel kunnen verschillende soorten hoofdpijn ontstaan. Veel voorkomend is druk achter de ogen en rond het gebied van de slapen. Dit komt vaak door visuele klachten die niet door iedereen herkend worden als dusdanig.

Veel andere hoofdpijnklachten zijn vaak te herleiden naar de nek. De nek is de plek van je lichaam waar veel spanning wordt opgeslagen. Een geblokkeerde nek zorgt ervoor dat er geen optimale doorbloeding is in het brein en kan tot flinke spanningshoofdpijnen leiden.


Duizeligheid:

Mensen met NAH ervaren ook duizeligheid. Vaak gaat dit gepaard met snelle bewegingen van het hoofd. Dit duidt op vestibulaire problematiek. Andere reden van de duizeligheid kan zijn dat het optreedt door overprikkeling.


Evenwicht & balans:

Door vestibulaire verstoringen hebben veel mensen met NAH last van hun evenwicht. Ze kunnen zomaar omvallen, schatten afstanden naar stoelen niet goed in of zijn zo overprikkeld dat ze hun balans verliezen.


Slaapproblemen:

Je bent doodop, maar een nacht lekker slapen, ho maar. Hoe meer prikkels je hebt geïncasseerd, hoe moeilijker het is om goed te slapen. Bij de een is het inslapen een probleem, bij de ander het doorslapen. Je systeem is zo ontregeld door de prikkels, dat pas als je gaat liggen je hoofd echt gaat proberen te verwerken wat er allemaal is binnengekomen.


Tinnitus/Piepend oor:

Een aanhoudende piep in een of beide oren. Soms speelt het alleen op bij overprikkeling/overbelasting, maar soms is het ook altijd aanwezig en neemt het volume toe bij overprikkeldheid en overbelasting. Heel storend, zeker met het in slaap vallen.

IMG_6761 (1).jpg

Postcommotioneel syndroom behandeling en herstel

PCS behandeling binnen de reguliere geneeskunde

Niet iedereen met PCS klachten krijgt revalidatie aangeboden. Je schakelt zelf soms pas later je huisarts in omdat je maar niet opknapt.  


Als je gaat werken aan je revalidatie, focust de behandeling zich nu nog met name op het goed leren omgaan met je klachten. Je wordt dan vaak gezien door een fysiotherapeut en ergotherapeut. Dus hoe blijf je enigszins fit, hoe kan je het beste prikkels vermijden en hoe voorkom je extreme vermoeidheid. Waar liggen je grenzen, hoe deel je je dagen het beste in en hoe kun je zo goed mogelijk onderbelast blijven. Daarnaast wordt er vaak een psycholoog ingeschakeld die met je gaat werken aan acceptatie van je nieuwe leven vol beperkingen.


PCS behandeling bij Sensori


Bovengenoemde behandeling gaat over symptoombestrijding, maar pakt niet de echte aard van de klachten aan. Je blijft namelijk last houden van je klachten, je leert er alleen wat makkelijker mee om gaan en meer grip op te krijgen. De Kickstartweek van Sensori traint je juist op verbeteren van je klachten, zodat je helemaal geen rekening meer hoeft te houden met overprikkeling, vermoeidheid, hoofdpijn etc.

Je kunt juist weer gaan nadenken over een leven zonder klachten en langzaam daar weer stappen in zetten. De gewone revalidatie is eerder een pleister voor het bloeden, waar wij je helpen je wond goed te genezen. Lees hier meer over onze methode

Wil je meer informatie over onze behandeling of wil je direct een afspraak maken? Neem dan gerust contact met ons op.