top of page
Zoeken
  • Sensori

Chronische hoofdpijn

Bijgewerkt op: 6 sep. 2023

Chronische hoofdpijn is niet zomaar een kwaal; het is een aandoening die het dagelijks leven drastisch kan beïnvloeden. Chronische hoofdpijn wordt gedefinieerd als hoofdpijn die vaker voorkomt dan niet, minstens 15 dagen per maand gedurende drie opeenvolgende maanden. Het kan vele vormen aannemen, zoals spanningshoofdpijn, migraine en clusterhoofdpijn, en kan vaak het gevolg zijn van aandoeningen zoals Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH) en Post-Commotioneel Syndroom (PCS).


Bij Sensori begrijpen we de impact van chronische hoofdpijn en hebben we ons gewijd aan het aanbieden van effectieve behandelingen. Dit artikel zal een uitgebreide kijk bieden op chronische hoofdpijn - wat het is, de symptomen, de oorzaken en de gebruikelijke manier waarop het wordt behandeld in de reguliere geneeskunde. Belangrijker nog, we zullen bespreken hoe Sensori een nieuwe aanpak biedt om de symptomen te beheersen en de hersenfunctie te verbeteren.


Wat is chronische hoofdpijn?

Chronische hoofdpijn, zoals de naam al doet vermoeden, is hoofdpijn die zich voordoet gedurende een langere periode. De officiële classificatie spreekt van chronische hoofdpijn als je minstens 15 dagen per maand, gedurende drie opeenvolgende maanden, last hebt van hoofdpijn. Het is een aanhoudende, vaak dagelijkse, pijn die ernstige gevolgen kan hebben voor het dagelijks leven van degenen die eraan lijden. Het beïnvloedt hun werk, hun relaties en hun algehele welzijn.

Verschillende vormen van hoofdpijn

Er zijn verschillende typen chronische hoofdpijn, waarvan sommige beter bekend zijn dan andere. De meest voorkomende zijn:


  1. Chronische spanningshoofdpijn: Dit type hoofdpijn kan worden omschreven als een constante druk of een doffe pijn aan beide zijden van het hoofd. Het is meestal mild tot matig intens en kan gepaard gaan met gevoeligheid van de hoofdhuid, nek en schouders.

  2. Chronische migraine: Migraine is een type hoofdpijn dat gekenmerkt wordt door heftige, kloppende pijn, meestal aan één kant van het hoofd. Andere symptomen kunnen zijn misselijkheid, braken, en gevoeligheid voor licht en geluid. Chronische migraine betekent dat je minstens acht migraine dagen per maand hebt gedurende drie maanden.

  3. Clusterhoofdpijn: Dit is een zeldzame vorm van hoofdpijn die intense pijn veroorzaakt aan één kant van het hoofd, vaak rond het oog. Deze hoofdpijn komt in groepen of "clusters" voor, vandaar de naam.


De verschillende typen chronische hoofdpijn kunnen andere symptomen en triggers hebben en kunnen verschillende soorten behandelingen vereisen.


Symptomen van chronische hoofdpijn


Algemene symptomen

Hoewel de symptomen van chronische hoofdpijn variëren afhankelijk van het specifieke type, zijn er enkele algemene symptomen die bij alle vormen voorkomen. Dit omvat over het algemeen een aanhoudende of terugkerende hoofdpijn die varieert in intensiteit van mild tot ernstig. Naast pijn kunnen er andere symptomen optreden, zoals vermoeidheid, prikkelbaarheid, moeite met concentratie, en slaapstoornissen. Deze symptomen kunnen het dagelijks functioneren sterk beïnvloeden en de algehele levenskwaliteit verminderen.


Symptomen variëren per type chronische hoofdpijn

Het is belangrijk op te merken dat symptomen kunnen variëren afhankelijk van het type chronische hoofdpijn.


Chronische spanningshoofdpijn

Bij chronische spanningshoofdpijn kan de pijn voelen als een strakke band rond het hoofd, met constante, doffe pijn aan beide kanten. De pijn kan zich uitstrekken naar of uitgaan van de nek, en deze hoofdpijn gaat vaak gepaard met gevoeligheid van de hoofdhuid, nek en schouders.


Chronische migraine

Bij chronische migraine is de pijn meestal een intense, kloppende of pulserende pijn aan één kant van het hoofd. Bijkomende symptomen kunnen lichtgevoeligheid, geluidsgevoeligheid, misselijkheid en visuele veranderingen zoals zien van lichtflitsen of aura's omvatten.


Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn, aan de andere kant, veroorzaakt ernstige pijn aan één kant van het hoofd, vaak rond het oog, en kan gepaard gaan met symptomen zoals tranende ogen, loopneus of verstopte neus aan dezelfde kant van het gezicht.


Het begrijpen van de verschillende symptomen die gepaard gaan met elk type chronische hoofdpijn kan ons helpen de meest effectieve behandeling voor elke patiënt te bieden bij Sensori.


Oorzaken van chronische hoofdpijn


Bekende oorzaken en triggers

Chronische hoofdpijn kan het gevolg zijn van verschillende oorzaken en triggers, afhankelijk van het specifieke type hoofdpijn. Deze kunnen variëren van genetische factoren tot omgevingsinvloeden. Veel voorkomende triggers zijn stress, gebrek aan slaap, bepaalde voedingsmiddelen of dranken, en hormonale veranderingen. Overmatig gebruik van pijnstillers kan ook leiden tot zogenaamde medicatie-afhankelijke hoofdpijn, een vorm van chronische hoofdpijn.


Het is ook belangrijk om te weten dat er veel gezondheidsaandoeningen zijn die chronische hoofdpijn als symptoom kunnen hebben, zoals hoge bloeddruk, depressie, en bepaalde infecties. Het is altijd belangrijk om medisch advies in te winnen als u last heeft van chronische hoofdpijn om de onderliggende oorzaken te identificeren en te behandelen.


Verband tussen chronische hoofdpijn en Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH) en Postcommotioneel Syndroom (PCS)

Een bijzonder verband is het verband tussen chronische hoofdpijn en niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en Postcommotioneel Syndroom (PCS). NAH is een hersenletsel dat is opgelopen na de geboorte, bijvoorbeeld door een beroerte, een ongeluk, een tumor of een ziekte. PCS daarentegen is een aandoening die kan ontstaan na een hersenschudding, zelfs als deze ogenschijnlijk mild was.


In beide gevallen kan schade aan het brein leiden tot dysautonomie, een disbalans in het autonome zenuwstelsel dat de automatische functies van ons lichaam reguleert. Dit kan leiden tot een reeks symptomen, waaronder chronische hoofdpijn. Het begrijpen van dit verband en het behandelen van de onderliggende dysautonomie is een belangrijk onderdeel van onze aanpak bij Sensori.


Behandeling van chronische hoofdpijn in de reguliere geneeskunde


Gangbare behandelmethoden

De behandeling van chronische hoofdpijn in de reguliere geneeskunde omvat een breed scala aan methoden, afhankelijk van de aard en de oorzaak van de hoofdpijn. Vaak wordt eerst geprobeerd om met medicijnen de frequentie en ernst van de hoofdpijn te verminderen. Dit kan pijnstillers, anti-epileptica, antidepressiva of bètablokkers bevatten. Daarnaast kunnen ook niet-medicamenteuze behandelmethoden worden aangewend, zoals fysiotherapie, psychotherapie, gedragstherapie en lifestyle aanpassingen, zoals dieet- en slaap wijzigingen.


Beperkingen van reguliere behandelmethoden

Hoewel deze methoden in veel gevallen nuttig kunnen zijn, zijn ze niet altijd voldoende effectief. Sommige medicijnen kunnen ongewenste bijwerkingen hebben en niet alle patiënten reageren even goed op medicatie. Verder kunnen niet-medicamenteuze behandelingen aanzienlijke inspanning en tijd vereisen en bieden ze vaak alleen symptoomverlichting, zonder de onderliggende oorzaken van de hoofdpijn aan te pakken.


Hoe Sensori kan helpen bij de behandeling van chronische hoofdpijn

Onze unieke aanpak voor de behandeling van chronische hoofdpijn als gevolg van hersenletsel, richt zich op het optimaliseren van het vermogen van het lichaam om neurale paden en bloedvaten te genezen die de hersenen voeden. Dit betekent dat we niet alleen gericht zijn op symptoomverlichting, maar ook op genezing.


Onze behandeling, die is gebaseerd op jarenlang onderzoek en praktijkervaring, is specifiek ontworpen om mensen te helpen hun hersenfunctie te verbeteren en de symptomen van PCS/Niet aangeboren hersenletsel te beheersen.


185 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Klachten na een hersenschudding

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een val tijdens het sporten, een stoeipartijtje dat net iets te wild gaat, of simpelweg een moment van onoplettendheid; allemaal kunnen ze leiden tot een klap tege

Kenmerken van een hersenschudding

Stel je voor: de zon schijnt, je bent aan het fietsen, geniet van de frisse lucht, maar plotseling, een onverwachte slip en je belandt op de grond, je hoofd raakt licht of hard het asfalt. Een beetje

Alcohol drinken na een hersenschudding

Je hebt een gezellig avondje met vrienden in de planning staan. De flessen wijn staan al klaar en je kijkt uit naar de ontspannen avond die voor je ligt. Alleen nu zit er een kink in de kabel. Onlangs

コメント


Post: Blog2_Post
bottom of page