top of page
Zoeken
 • Sensori

Klachten na een hersenschudding

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een val tijdens het sporten, een stoeipartijtje dat net iets te wild gaat, of simpelweg een moment van onoplettendheid; allemaal kunnen ze leiden tot een klap tegen het hoofd. Terwijl veel van deze incidenten geen gevolgen hebben, kunnen ze soms leiden tot een hersenschudding, een vorm van niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Hoewel de meeste mensen wel weten wat een hersenschudding is, zijn de klachten die daarbij horen vaak minder bekend.


Of je nu zelf een hersenschudding hebt opgelopen of iemand kent die hiermee worstelt, het is essentieel om de klachten serieus te nemen en deskundige hulp te zoeken. Herstel is mogelijk, en wij staan we klaar om je daarbij te helpen. In deze blog duiken we daarom dieper in op de symptomen na een hersenschudding.


Wat is een hersenschudding?

Een hersenschudding, medisch bekend als een licht traumatisch hersenletsel, is een tijdelijke verstoring van de normale hersenfunctie die optreedt na een plotselinge, directe klap op het hoofd of het lichaam dat een krachtige beweging van het hoofd veroorzaakt. Deze impact kan leiden tot een tijdelijke verstoring van de hersenfunctie, een beschadiging van de delicate neurale structuren en chemische veranderingen in de hersenen. Het is van groot belang om een hersenschudding tijdig te herkennen en de juiste behandeling te starten.


Hersenschuddingen worden gekenmerkt door een breed scala aan fysieke, cognitieve en emotionele symptomen, die kunnen variëren afhankelijk van het individu en de ernst van het letsel. Hoewel hersenschuddingen vaak worden geassocieerd met bewustzijnsverlies, is dit niet altijd het geval. In feite kunnen de symptomen van een hersenschudding onmiddellijk optreden, of ze kunnen zich enkele uren of zelfs dagen na het incident ontwikkelen.


Signalen van een hersenschudding

Direct na het letsel kunnen mensen symptomen ervaren. Deze symptomen worden veroorzaakt door de tijdelijke verstoring van de hersenfunctie als gevolg van het trauma. Algemene symptomen die kunnen optreden bij een hersenschudding zijn onder meer:

Een zware hersenschudding

Bij een zwaardere hersenschudding zijn de symptomen meestal duidelijker en langer aanwezig. Voorbeelden hiervan zijn:


 • Intense en aanhoudende hoofdpijn

 • Significante geheugenproblemen

 • Grote problemen met concentratie

 • Misselijkheid of herhaald braken

 • Verlies van bewustzijn, al is het maar voor een korte periode

 • Desoriëntatie of verwarring direct na de impact


Een lichte hersenschudding

Het herkennen van de symptomen van een lichte hersenschudding is cruciaal, omdat deze vaak over het hoofd worden gezien, wat kan leiden tot verdere complicaties. Mensen met een lichte hersenschudding ervaren vaak:


 • Lichte hoofdpijn

 • Gevoeligheid voor prikkels

 • Licht gevoel in het hoofd of duizeligheid

 • Een gevoel van verwarring of "niet helemaal jezelf zijn"

 • Tijdelijk wazig of dubbel zien

 • Subtiele veranderingen in stemming of gedrag

 • Lichte gevoeligheid voor licht of geluid

 • Korte termijn geheugenproblemen

 • Problemen met evenwicht en coördinatie


Het is belangrijk te onthouden dat zelfs een "lichte" hersenschudding een serieuze aandoening is die gepaste aandacht en behandeling vereist. Als je vermoedt dat je een hersenschudding hebt, neem dan altijd contact op met een medische professional.


Veranderende symptomen

Een hersenschudding is een serieuze aandoening die je hele leven flink kan beïnvloeden. Je mag dan ook verwachten dat de symptomen van een hersenschudding niet meteen na de klap verdwijnen. In feite kunnen symptomen na een paar dagen zelfs intenser worden.


Korte termijn klachten

Direct na een klap of val kun je symptomen ervaren als:


 • Hoofdpijn

 • Duizeligheid

 • Een blauwe plek of zwelling op de plek van de impact

 • Kortdurende misselijkheid

 • Overgevoeligheid voor prikkels

 • Koorts bij een hersenschudding is minder gebruikelijk, maar kan voorkomen


Deze symptomen zijn doorgaans de eerste indicatoren van een mogelijke hersenschudding.


Langdurige klachten

Echter, na een paar dagen kun je ook nog andere symptomen opmerken die verband houden met je cognitieve functies. Je kan problemen krijgen met je geheugen of concentratie, of je merkt dat je sneller geïrriteerd of emotioneel bent dan normaal. Ook kan je moeite hebben met slapen, of juist veel meer slapen dan gewoonlijk.

 1. Concentratieproblemen

 2. Slaapproblemen

 3. Vermoeidheid, zelfs na voldoende rust

 4. Stemmingsschommelingen, zoals prikkelbaarheid of verdrietigheid

 5. Hersenmist

 6. Verhoogde gevoeligheid voor stress


Het is belangrijk te onthouden dat je niet alle bovenstaande symptomen hoeft te ervaren om een hersenschudding te hebben. Zelfs één of twee kunnen een teken zijn dat je medische hulp moet zoeken.


Het belang van late symptomen

Deze latere symptomen zijn vooral belangrijk om in de gaten te houden, omdat ze een indicatie kunnen zijn van de ernst van je letsel. Als je merkt dat je nieuwe symptomen krijgt of dat bestaande symptomen verergeren na een paar dagen, kan dit betekenen dat je hersenschudding ernstiger is dan je in eerste instantie dacht.


In zo'n situatie is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp in te schakelen. Een professional kan je situatie beoordelen en een passend behandelplan opstellen. Het negeren van deze symptomen kan je herstel belemmeren en mogelijk zelfs leiden tot langdurige gezondheidsproblemen.


De weg naar herstel

Na een hersenschudding kan het herstel variëren van enkele dagen tot enkele maanden, afhankelijk van de ernst van het letsel. Hoewel de klachten op termijn vaak verdwijnen, is het belangrijk om je hersenen voldoende rust te geven. Overbelasting kan leiden tot een verergering of verlenging van de symptomen.


Onthoud dat het erkennen en begrijpen van de symptomen van een hersenschudding cruciaal is voor je herstel. Je gezondheid is je grootste goed, dus aarzel niet om hulp te zoeken als je denkt dat je een hersenschudding hebt opgelopen. Elk symptoom, hoe onbeduidend ook, kan een belangrijk signaal zijn van het onderliggende letsel dat je hersenen hebben opgelopen. Let goed op je lichaam en luister naar wat het je probeert te vertellen.


Impact op het dagelijks leven

De impact van een hersenschudding op het dagelijks leven van een patiënt kan enorm zijn. Ze kunnen invloed hebben op het vermogen van de persoon om te werken, om te socialiseren en om eenvoudige dagelijkse taken uit te voeren. Ze kunnen ook emotionele stress veroorzaken, wat kan leiden tot angst en depressie.


De wereld kan voor deze patiënten een pijnlijke en overweldigende plek worden. Licht kan pijn doen aan hun ogen, geluid kan pijn doen in hun oren, en drukte kan overprikkeling veroorzaken. Het kan voelen alsof ze gevangen zitten in hun eigen lichaam, worstelend om weer grip te krijgen op hun leven.


Op zoek naar een behandeling voor de kern van je klachten?

Gevestigd in Amsterdam, biedt Sensori een nieuw perspectief voor mensen die lijden aan de blijvende gevolgen van een hersenschudding in de Benelux-regio. Sensori is geboren uit de dringende behoefte om effectieve behandelingen toegankelijker te maken voor degenen die worstelen met de symptomen van Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en Postcommotioneel Syndroom (PCS). Bij Sensori in Amsterdam werken ervaringsdeskundigen nauw samen met jou om deze klachten te verbeteren. Wij weten uit eerste hand wat je doormaakt en bieden 1-op-1 trainingen gericht op het verbeteren van prikkelgevoeligheid, hoofdpijn, vermoeidheid, hersenmist, en concentratie- en slaapproblemen.


Wil je meer weten over onze behandelmethode? Lees hier verder of kom in contact!


475 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kenmerken van een hersenschudding

Stel je voor: de zon schijnt, je bent aan het fietsen, geniet van de frisse lucht, maar plotseling, een onverwachte slip en je belandt op de grond, je hoofd raakt licht of hard het asfalt. Een beetje

Alcohol drinken na een hersenschudding

Je hebt een gezellig avondje met vrienden in de planning staan. De flessen wijn staan al klaar en je kijkt uit naar de ontspannen avond die voor je ligt. Alleen nu zit er een kink in de kabel. Onlangs

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page