top of page
Zoeken
  • Sensori

Slaapproblemen bij NAH oplossen

Bijgewerkt op: 6 sep. 2023

We hebben allemaal wel eens last gehad van slaapproblemen en de oorzaak ervan kan heel verschillend zijn: een huilende baby, stress, hormonale schommelingen, dieet of door het trauma van niet-aangeboren hersenletsel (NAH).

Slapeloosheid is vervelend, maar te overzien wanneer je weet dat de oorzaak verholpen kan worden of van tijdelijke aard is. Dit is niet altijd het geval bij niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Niet-aangeboren hersenletsel is een verzamelnaam voor hersenletsel dat is ontstaan na de geboorte. Bijvoorbeeld door een ongeval, ziekte, hersenschudding of hersenbloeding. Het trauma wat achterblijft in het lichaam veroorzaakt een heel scala aan klachten die niet altijd goed zichtbaar zijn. Veel gehoorde klachten zijn hersenmist, concentratieproblemen én (ernstige) slaapproblemen. Binnen dit artikel gaan de we dieper in op slaapproblemen als gevolg van Niet-aangeboren hersenletsel.


Wat zijn de gevolgen van slapeloosheid?

De gevolgen van slapeloosheid gaan veel verder dan alleen de frustratie van een onrustige nacht. Tijdens een goede nachtrust krijgt lichaam en geest de tijd om te herstellen van de dag en zich klaar te stomen voor een nieuwe dag. Wanneer de nachtrust continu verstoord wordt of wanneer het slaapritme uit balans is, heeft dit ook gevolgen voor het functioneren overdag. Wanneer slaapproblemen veroorzaakt worden door niet-aangeboren hersenletsel heb je vaak ook te maken met andere klachten. Hierdoor zien wij in de praktijk dat velen in een neerwaartse spiraal terecht komen, waarbij ook angst en depressie het gevolg zijn.


Wanneer spreken we over een gezonde nachtrust?

We spreken over een gezonde nachtrust als je gemiddeld 5 tot 10 uur slaapt. Dit is uiteraard afhankelijk van de leeftijd. Kinderen hebben over het algemeen meer slaap nodig dan volwassenen. Een volwassen persoon heeft ongeveer 15 minuten nodig om in slaap te komen en zal gemiddeld 2 tot 3 keer per nacht wakker worden zonder al te lange tussenpozen.


​​Wanneer spreken we over een ongezonde nachtrust?


We spreken over een ongezonde nachtrust wanneer je niet of moeilijk in slaap kunt vallen, wanneer je vaak in de nacht uit jezelf wakker wordt (zonder directe oorzaak) of wanneer structureel te vroeg wakker bent. Je hebt per nacht minder dan 5 uur slaap en merkt ook de gevolgen overdag. We spreken over chronische slaapproblemen wanneer de klachten langer dan drie maanden aanhouden en zich vaker voordoen dan drie nachten per week.


Slaapproblemen behandeling specifiek voor mensen met NAH

Waarom zijn slaapproblemen een veel voorkomend probleem bij mensen met niet-aangeboren hersenletsel? In de praktijk zien wij dat dit vaak veroorzaakt wordt doordat je veel minder goed prikkels kunt verwerken overdag en dat je daardoor overprikkeld naar bed toe gaat. Hierdoor val je lastig in slaap en/of slaap je niet goed door.

In Nederland bestaat er geen reguliere behandeling om het brein te genezen van Niet-aangeboren hersenletsel. In Nederland wordt je vooral geleerd hoe je om kunt gaan met de symptomen, waaronder slapeloosheid. Iemand die ooit zelf slapeloosheid heeft ervaren, weet dat ‘omgaan met de symptomen’ vooral betekent dat je niet het leven leeft op de manier zoals je dat het liefst zou willen. Bij Sensori begrijpen we dat als geen ander en helpen wij mensen op een zeer effectieve manier om de symptomen te verminderen of zelfs volledig te genezen. Dit doen wij op basis van een zeer effectieve behandelwijze. Wil je meer weten? Lees dan onze methode of neem contact op.

273 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Klachten na een hersenschudding

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een val tijdens het sporten, een stoeipartijtje dat net iets te wild gaat, of simpelweg een moment...

Kenmerken van een hersenschudding

Stel je voor: de zon schijnt, je bent aan het fietsen, geniet van de frisse lucht, maar plotseling, een onverwachte slip en je belandt op...

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page