top of page
Zoeken
 • Sensori

Hersenschudding symptomen en behandeling

Bijgewerkt op: 6 sep.

Na een harde val, klap of stoot kan het zijn dat de hersenen letterlijk even door elkaar geschud zijn, ook wel hersenschudding genoemd. De ernst van een hersenschudding en de symptomen verschillen enorm en ook de duur dat je er last van kan hebben is bij elke hersenschudding verschillend. In veel gevallen zijn de symptomen mild en van tijdelijke aard, maar wanneer de symptomen lang aanhouden en je kwaliteit van leven ernstig achteruit gegaan is, spreken we van Postcommotioneel Syndroom (PCS).

Het Postcommotioneel Syndroom is een verzamelnaam voor aanhoudende klachten die je oploopt na een hersenschudding. Als je na 12 weken nog steeds last hebt van deze klachten, heb je last van PCS. PCS is een vorm van Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Binnen dit artikel gaan we dieper in op de symptomen en de behandeling.


Symptomen hersenschudding


Lichte hersenschudding

Zoals eerder genoemd kan de ernst van de hersenschudding sterk variëren. Je kunt last hebben van een lichte hersenschudding, waarbij je niet buiten bewustzijn bent geraakt en de symptomen vervelend zijn, maar wel snel weer verdwijnen.

Milde hersenschudding

Je kunt ook een milde hersenschudding hebben, waarbij je enkele minuten buiten bewustzijn bent geweest en ook geheugenverlies kan ervaren.


Zware hersenschudding

Was de impact enorm en/of ben je lang buiten bewustzijn geweest, dan spreken we over een zware hersenschudding of zelfs een hersenkneuzing.​


Je kunt bij een hersenschudding in meer- of mindere mate last hebben van o.a. de volgende klachten:


 • Verlies van bewustzijn;

 • (extreme) hoofdpijn;

 • Geheugenverlies;

 • Misselijkheid;

 • Duizeligheid;

 • Vermoeidheid;

 • Overgevoeligheid voor licht en geluid;

 • Oorsuizen;

Verwaarloosde hersenschudding

Wanneer een hersenschudding zorgt voor blijvende klachten spreken we over een ‘verwaarloosde hersenschudding’. Bij een verwaarloosde hersenschudding blijven klachten (zoals hierboven besproken) lang aanhouden, maar kun je ook last krijgen van de volgende klachten:

 • Extreme vermoeidheid;

 • Concentratieproblemen;

 • Slaapproblemen;

 • Stemmingswisselingen;

 • Hersenmist;

 • Vergeetachtigheid;

Hersenschudding behandelen


Hersenschudding behandelen binnen de reguliere geneeskunde


Niet iedereen met hersenschudding klachten krijgt revalidatie aangeboden. Je schakelt zelf soms pas later je huisarts in omdat je maar niet opknapt.

Als je gaat werken aan je revalidatie, focust de behandeling zich nu nog met name op het goed leren omgaan met je klachten. Je wordt dan vaak gezien door een fysiotherapeut en ergotherapeut. Dus hoe blijf je enigszins fit, hoe kan je het beste prikkels vermijden en hoe voorkom je extreme vermoeidheid. Waar liggen je grenzen, hoe deel je je dagen het beste in en hoe kun je zo goed mogelijk onderbelast blijven. Daarnaast wordt er vaak een psycholoog ingeschakeld die met je gaat werken aan acceptatie van je nieuwe leven vol beperkingen.

Hersenschudding behandelen bij Sensori

Bovengenoemde gaat over symptoombestrijding, maar pakt niet de echte aard van de klachten aan. Je blijft namelijk last houden van je klachten, je leert er alleen wat makkelijker mee om gaan en meer grip op te krijgen. De Kickstartweek van Sensori traint je juist op verbeteren van je klachten, zodat je helemaal geen rekening meer hoeft te houden met overprikkeling, vermoeidheid, hoofdpijn etc.

Je kunt juist weer gaan nadenken over een leven zonder klachten en langzaam daar weer stappen in zetten. De gewone revalidatie is eerder een pleister voor het bloeden, waar wij je helpen je wond goed te genezen. Lees hier meer over onze methode.


Wil je meer informatie over onze behandeling of wil je direct een afspraak maken? Neem dan gerust contact met ons op.

26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Een plotselinge klap, een val of een stoot tegen het hoofd: het kan allemaal leiden tot een hersenschudding. Maar wat is een hersenschudding precies? In wezen is het een licht traumatisch hersenletsel

Bij Sensori zien we diverse vormen van niet-aangeboren hersenletsel (NAH). In de praktijk behandelen wij daarnaast steeds vaker mensen met 'longCOVID' ofwel ‘post-COVID-19’. Als je geïnfecteerd bent g

De impact van een hersenschudding op de kwaliteit van leven kan aanzienlijk zijn. Hersenletsel kan leiden tot langdurige klachten die variëren van licht- en geluidsgevoeligheid tot problemen met conce

Post: Blog2_Post
bottom of page