Duizeligheid, nekpijn en vermoeidheid zijn een aantal symptomen die mensen vaak tegelijkertijd ervaren als gevolg van (ernstig) hersenletsel. Het hersenletsel wordt dan meestal veroorzaakt door een harde val, klap of stoot, zoals een auto-ongeluk. De ernst van een het letsel en de symptomen verschillen enorm en ook de duur dat je er last van kan hebben is bij elk trauma verschillend. In veel gevallen zijn de symptomen mild en van tijdelijke aard, maar wanneer de symptomen lang aanhouden en je kwaliteit van leven ernstig achteruit gegaan is, spreken we van Postcommotioneel Syndroom (PCS).
Duizeligheid, nekpijn en vermoeidheid als gevolg van PCS
Het Postcommotioneel Syndroom is een verzamelnaam voor aanhoudende klachten die je oploopt na een hersenschudding. Als je na 12 weken nog steeds last hebt van deze klachten, heb je last van PCS. PCS is een vorm van Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH).
PCS kent allerlei klachten, waaronder duizeligheid, nekpijn en vermoeidheid. Vaak ervaren mensen deze klachten tegelijk, waardoor de kwaliteit van leven sterk achteruit gaat. Het probleem is dat de klachten elkaar versterken, waardoor je ook in een neerwaartse spiraal terecht komt.
Duizeligheid: duizeligheid, of draaierigheid, is het gevoel van licht in het hoofd of onstabiel zijn. Het kan worden veroorzaakt door problemen met het binnenoor, het vestibulaire systeem of de hersenen en kan worden vergezeld door andere symptomen zoals misselijkheid, braken en moeite met het behouden van het evenwicht.
Nekpijn: nekpijn, of nekklachten, is een veelvoorkomende klacht die kan worden veroorzaakt door spierverrekking, slechte houding of een trauma. Het kan variëren van een milde pijn tot ernstige pijn en kan vergezeld gaan van andere symptomen zoals hoofdpijn en schouderpijn.
Vermoeidheid: vermoeidheid, of moeheid, is het gevoel van vermoeidheid of laag energieniveau dat niet wordt verlicht door rust. Het kan worden veroorzaakt door een aantal factoren, waaronder medische aandoeningen, slecht slapen en psychologische stress.
Duizeligheid, nekpijn en vermoeidheid behandelen
Niet iedereen met PCS klachten krijgt revalidatie aangeboden. Je schakelt zelf soms pas later je huisarts in omdat je maar niet opknapt.
Als je gaat werken aan je revalidatie, focust de behandeling zich nu nog met name op het goed leren omgaan met je klachten. Je wordt dan vaak gezien door een fysiotherapeut en ergotherapeut. Dus hoe blijf je enigszins fit, hoe kan je het beste prikkels vermijden en hoe voorkom je extreme vermoeidheid. Waar liggen je grenzen, hoe deel je je dagen het beste in en hoe kun je zo goed mogelijk onderbelast blijven. Daarnaast wordt er vaak een psycholoog ingeschakeld die met je gaat werken aan acceptatie van je nieuwe leven vol beperkingen.
Behandeling bij Sensori
Bovengenoemde gaat over symptoombestrijding, maar pakt niet de echte aard van de klachten aan. Je blijft namelijk last houden van je klachten, je leert er alleen wat makkelijker mee om gaan en meer grip op te krijgen. De Kickstartweek van Sensori traint je juist op verbeteren van je klachten, zodat je helemaal geen rekening meer hoeft te houden met overprikkeling, vermoeidheid, hoofdpijn etc.
Je kunt juist weer gaan nadenken over een leven zonder klachten en langzaam daar weer stappen in zetten. De gewone revalidatie is eerder een pleister voor het bloeden, waar wij je helpen je wond goed te genezen. Lees hier meer over onze methode.
Wil je meer informatie over onze behandeling of wil je direct een afspraak maken? Neem dan gerust contact met ons op.
Comments