top of page
Zoeken
Sensori

Overprikkeling door hersenletsel

Bijgewerkt op: 6 sep. 2023

Niet-aangeboren hersenletsel kan voor allerlei verschillende symptomen zorgen, waaronder stress, slaapproblemen, hersenmist en overprikkeling. Voor mensen met hersenletsel geldt dat de overprikkeling vaak veel verder gaat dan vermoeid zijn na een drukke dag. Het kan ook leiden tot overgeven en zware hoofdpijn. Daarbij komt dat mensen vaak vervallen in een neerwaartse spiraal, waarbij de symptomen die je ervaart, als gevolg van hersenletsel, nieuwe klachten veroorzaken, zoals depressie, een burnout of niet kunnen slapen.

Ervaar je overprikkeling als gevolg van hersenletsel? Ben je op zoek naar een oplossing voor de oorzaak en wil je niet alleen om leren gaan met de symptomen? Neem contact op of lees verder.


Wat houdt overprikkeling van de hersenen in?

Als mensen verwerken we de hele dag prikkels, zoals licht, geluid, geur, smaak, gedachtes en gevoelens. Prikkels zijn noodzakelijk om ons brein te informeren over de situatie om ons heen en daar op te kunnen reageren. Het verwerken van prikkels, verloopt normaal gesproken net zoals ademen: je hebt het niet eens in de gaten. Elke prikkel wordt zorgvuldig door het brein gefilterd. Ervaar je overprikkeling door hersenletsel, dan kan jouw brein deze prikkels niet meer goed filteren en krijg je veel meer informatie binnen die je niet kunt verwerken. We spreken dan over overprikkeling.


Symptomen van overprikkeld zijn

Het venijnige van hersenletsel in het algemeen is dat het vaak niet aan de buitenkant te zien is. Vaak voelen mensen met hersenletsel zich niet begrepen of gehoord, terwijl jouw situatie niet leefbaar is. De symptomen van overprikkeling variëren dan ook van het niet kunnen verdragen van licht of geluid, het gevoel de prikkels niet te kunnen verwerken tot vermoeidheid, hoofdpijn, depressie of zelfs boosheid.


Oorzaak van overprikkeling

Overprikkeling is een gevolg van hersenletsel. Hersenletsel kan op allerlei manieren ontstaan, we bespreken nu de oorzaken van niet-aangeboren hersenletsel:

  • Een hersenschudding (licht of zwaar maakt niet uit, PCS)

  • Een hersenbloeding

  • Een herseninfarct

  • Een hersenkneuzing

  • Ziektes zoals epilepsie en long COVID

  • Een zware whiplash

Overprikkeling oplossen/behandelen

Er bestaat, helaas, geen behandeling specifiek voor overprikkeling binnen het reguliere circuit. Het is namelijk erg lastig te achterhalen op welke manier overprikkeling door hersenletsel ontstaat bij iemand en op welke manier dit behandeld kan worden.

Dat betekent in de praktijk dat je binnen het reguliere circuit vooral om leert gaan met overprikkeling. Je wordt dan vaak gezien door een fysiotherapeut en ergotherapeut. Dus hoe blijf je enigszins fit, hoe kan je het beste prikkels vermijden en hoe voorkom je extreme vermoeidheid. Waar liggen je grenzen en hoe kun je daar zo veel mogelijk onder blijven. Daarnaast wordt er vaak een psycholoog ingeschakeld die met je gaat werken aan acceptatie van je nieuwe leven vol beperkingen.


Bovengenoemde behandeling gaat over symptoombestrijding, maar pakt niet de echte aard van de klachten aan. Je blijft namelijk last van je klachten houden, je leert er alleen wat makkelijker mee om gaan. De Kickstartweek van Sensori traint je juist op het verbeteren van je klachten, zodat je helemaal geen rekening meer hoeft te houden met overprikkeling, vermoeidheid, hoofdpijn etc.


Je kunt juist weer gaan nadenken over een leven zonder klachten en langzaam daar weer stappen in zetten. De gewone revalidatie is eerder een pleister voor het bloeden, waar wij je helpen je wond goed te genezen. Lees hier meer informatie over onze methode of kom direct in contact.

​Behandeling

Onze hersenschudding behandeling optimaliseert het vermogen van je lichaam om neurale paden en bloedvaten te genezen die je hersenen voeden. Deze behandeling is gebaseerd op jarenlang onderzoek en praktijkervaring. Per jaar reizen daarom honderden mensen naar de kliniek om deze intensieve behandeling te volgen.

86 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Klachten na een hersenschudding

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een val tijdens het sporten, een stoeipartijtje dat net iets te wild gaat, of simpelweg een moment...

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page