top of page
Zoeken
  • Sensori

Chronische vermoeidheid behandeling

Bijgewerkt op: 6 sep. 2023

We zijn allemaal wel eens moe omdat we een slechte nacht gehad hebben. Vervelend, maar vaak voelen we ons na enkele dagen of een sterke kop koffie weer fit. Het wordt pas echt vervelend als de vermoeidheid het dagelijks leven in beslag neemt. Je voelt je uitgeput en de normale dagelijkse activiteiten voelen als een hele opgave. Daarnaast heb je last van concentratieproblemen en kun je maar lastig informatie onthouden en/of verwerken. Dit noemen we ook wel Chronische vermoeidheid.


Wat is chronische vermoeidheid (symptomen)?

Chronische vermoeidheid, ook wel bekend als CVS of ME (myalgische encefalomyelitis), is een aandoening die gekenmerkt wordt door ernstige en aanhoudende vermoeidheid die niet altijd verklaard kan worden door een andere aandoening of door normale dagelijkse activiteiten. Mensen met CVS hebben vaak ook problemen met concentratie, slaapstoornissen, spierpijn en hoofdpijn. Bij Sensori zien wij veel mensen die chronische vermoeidheid ervaren als gevolg van niet-aangeboren hersenletsel. Niet aangeboren hersenletsel is een verzamelnaam voor hersenletsel dat is ontstaan na de geboorte. Bijvoorbeeld door een ongeval, ziekte, hersenschudding of hersenbloeding.


Wat is de oorzaak van extreme vermoeidheid?

Zoals bij veel klachten die te maken hebben met het brein, is de oorzaak van vermoeidheid niet altijd te achterhalen. Bij Sensori behandelen wij mensen die chronische vermoeidheid ervaren door hersenletsel. Het kan ook goed zijn dat je aanhoudende vermoeidheid ervaart doordat je gestressed bent van andere klachten, zoals vergeetachtigheid, hersenmist of overprikkeling.


  1. Een van de belangrijkste oorzaken van CVS wordt geassocieerd met stress. Mensen met CVS kunnen een geschiedenis hebben van ernstige stress, zoals een traumatische gebeurtenis of een zware werkdruk.

  2. Infecties kunnen ook een oorzaak van CVS zijn. Sommige mensen ontwikkelen CVS na een ernstige infectie, zoals een virale of bacteriële infectie. Hoewel het niet duidelijk is waarom dit gebeurt, wordt gedacht dat het immuunsysteem een rol kan spelen.

  3. Er zijn ook andere medische aandoeningen die CVS kunnen veroorzaken, zoals hormonale aandoeningen, auto-immuunziekten en allergieën. Erfelijkheid kan ook een rol spelen, aangezien sommige mensen met CVS familieleden hebben die ook de aandoening hebben.


Reguliere behandeling

Het behandelen van CVS kan moeilijk zijn, omdat er in Nederland geen specifiek medicijn of behandeling is die voor iedereen werkt. In plaats daarvan richt de behandeling zich op het verminderen van de symptomen en het verbeteren van de kwaliteit van leven. Dit kan bijvoorbeeld zijn het aanpassen van het dagelijkse activiteitenniveau, het nemen van rustpauzes en het werken met een arts of therapeut om stress te verminderen.

Behandeling bij Sensori

Bovengenoemde behandeling gaat over symptoombestrijding, maar pakt niet de echte aard van de klachten aan. Je blijft namelijk last van je klachten houden, je leert er alleen wat makkelijker mee om gaan. De Kickstartweek van Sensori traint je juist op verbeteren van je klachten, zodat je helemaal geen rekening meer hoeft te houden met overprikkeling, vermoeidheid, hoofdpijn etc. Wij helpen mensen met Niet-aangeboren hersenletsel of patiënten om te revalideren na longcovid.

Je kunt juist weer gaan nadenken over een leven zonder klachten en langzaam daar weer stappen in zetten. De gewone revalidatie is eerder een pleister voor het bloeden, waar wij je helpen je wond goed te genezen. Lees hier meer informatie over onze methode of kom direct in contact.

47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Klachten na een hersenschudding

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een val tijdens het sporten, een stoeipartijtje dat net iets te wild gaat, of simpelweg een moment van onoplettendheid; allemaal kunnen ze leiden tot een klap tege

Kenmerken van een hersenschudding

Stel je voor: de zon schijnt, je bent aan het fietsen, geniet van de frisse lucht, maar plotseling, een onverwachte slip en je belandt op de grond, je hoofd raakt licht of hard het asfalt. Een beetje

Alcohol drinken na een hersenschudding

Je hebt een gezellig avondje met vrienden in de planning staan. De flessen wijn staan al klaar en je kijkt uit naar de ontspannen avond die voor je ligt. Alleen nu zit er een kink in de kabel. Onlangs

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page