top of page
Zoeken
Sensori

Concentratieproblemen

Bijgewerkt op: 6 sep. 2023

Als je het gevoel hebt dat je niet meer snel kunt schakelen tussen taken, onverwachte geluiden als hinderlijk ervaart of moeite hebt met multitasken, kan het zijn dat je last hebt van concentratieproblemen (ook wel aandachtsproblematiek genoemd). Vaak worden concentratieproblemen in een adem genoemd met ADHD, toch zien wij in de praktijk veel patiënten die aandachtsproblemen ervaren door hersenletsel of zelfs door longcovid.


In dit artikel leggen we uit wat de oorzaken zijn van concentratieproblemen, wat de reguliere (of bekende) oplossing is en hoe wij bij Sensori door middel van training binnen 4 dagen zorgen dat je klachten verbeteren of zelfs verdwijnen. Lees verder of neem direct contact met ons op.


Aandachtsproblemen herkennen

Wanneer we het hebben over aandachtsproblemen wordt er vaak gedacht aan een kind in een klaslokaal dat niet stil kan zitten en zijn of haar aandacht er maar moeilijk bij kan houden. Aandachtsproblemen zijn in de praktijk vaak juist onzichtbaar. Iemand met aandachtsproblemen kan zich daarom onbegrepen voelen en zou zich eerder afzonderen. Dit zijn punten waarop je aandachtsproblematiek kan herkennen:


  1. Moeite om verschillende prikkels tegelijk te verwerken; je hebt bijvoorbeeld moeite om je te focussen op een gesprekspartner, terwijl er een televisie aanstaat.

  2. Moeite om langdurig aan een taak te werken of lang naar iemand te luisteren; je merkt bijvoorbeeld dat je aandacht wegebt naarmate de tijd vordert.

  3. Moeite om te schakelen tussen verschillende taken.

  4. Moeite om te multitasken; je hebt moeite om twee dingen tegelijk te doen, zoals koken en muziek luisteren of autorijden en kletsen.

Oorzaken concentratieproblemen


ADHD

Wanneer je op zoek gaat naar de oorzaak van concentratieproblemen, kom je al snel op artikelen uit over ADHD. Vaak is ADHD aangeboren. Kinderen of volwassenen kunnen hier in de loop van hun leven last van krijgen omdat het in hun genen zit.


Niet-aangeboren hersenletsel (NAH)

Daarnaast kunnen zowel kinderen als volwassenen last krijgen van concentratieproblemen door niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Niet-aangeboren hersenletsel is een verzamelnaam voor hersenletsel dat is ontstaan na de geboorte. Bijvoorbeeld door een ongeval, ziekte, hersenschudding of hersenbloeding. Hieruit kunnen verschillende klachten ontstaan zoals: extreme vermoeidheid, slaapproblemen, hersenmist én moeite om te concentreren.

Longcovid

Een vrij nieuwe oorzaak voor concentratieproblemen is longcovid. Longcovid patiënten ervaren een heleboel verschillende klachten. Hier wordt momenteel veel onderzoek naar gedaan. Een veel voorkomende klacht is moeite met concentreren en extreme vermoeidheid, maar er zijn ook tal van andere klachten die mensen ervaren.


Reguliere concentratieproblemen behandeling voor volwassenen en kinderen

Wanneer je op zoek gaat naar een oplossing voor concentratieproblemen als gevolg van hersenletsel, kom je al snel uit bij zware medicatie voor ADHD of wat tips die je leven eerder beperken dan dat ze jouw situatie beter maken. Wanneer je niet in het hokje ‘ADHD’ past, wordt je vaak gezien door een fysiotherapeut en ergotherapeut. Dus hoe blijf je enigszins fit, hoe kan je het beste prikkels vermijden en hoe voorkom je extreme vermoeidheid. Waar liggen je grenzen en hoe kun je daar zo veel mogelijk onder blijven. Daarnaast wordt er vaak een psycholoog ingeschakeld die met je gaat werken aan acceptatie van je nieuwe leven vol beperkingen.

Concentratieproblemen behandeling bij Sensori

Bovengenoemde concentratieproblemen behandeling gaat over symptoombestrijding, maar pakt niet de echte aard van de klachten aan. Je blijft namelijk last van je klachten houden, je leert er alleen wat makkelijker mee om gaan. De Kickstartweek van Sensori traint je juist op verbeteren van je klachten, zodat je helemaal geen rekening meer hoeft te houden met overprikkeling, vermoeidheid, hoofdpijn etc. Wij helpen mensen met Niet-aangeboren hersenletsel of patiënten om te revalideren na longcovid.

Je kunt juist weer gaan nadenken over een leven zonder klachten en langzaam daar weer stappen in zetten. De gewone revalidatie is eerder een pleister voor het bloeden, waar wij je helpen je wond goed te genezen. Lees hier meer informatie over onze methode of kom direct in contact.

15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Klachten na een hersenschudding

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een val tijdens het sporten, een stoeipartijtje dat net iets te wild gaat, of simpelweg een moment...

Commenti


Post: Blog2_Post
bottom of page