top of page
Zoeken
 • Sensori

Duizeligheid behandelen

Bijgewerkt op: 6 sep. 2023

De meeste mensen zijn zich helemaal niet bewust van het evenwichtsorgaan dat ons iedere dag weer zonder problemen door drukke straten laat lopen zonder tegen mensen aan te botsen of ons de mogelijkheid biedt om auto te kunnen rijden. Je merkt pas wat het doet als het niet meer werkt. Het evenwichtsorgaan kan namelijk beschadigd raken door hersenletsel (ook wel niet-aangeboren hersenletsel genoemd). Je kunt je daardoor duizelig en/of misselijk voelen en oorsuizen ervaren.


Oorzaak duizeligheid

Duizeligheid kan worden veroorzaakt door een aantal verschillende factoren. Eén van de meest voorkomende oorzaken van duizeligheid is een probleem met het evenwichtsorgaan in het binnenoor. Dit kan worden veroorzaakt door oorontsteking, oorletsel, of een aandoening zoals Menière's ziekte.

Duizeligheid kan ook worden veroorzaakt door een verstoring van de bloedstroom naar de hersenen, zoals bij een beroerte of een hoofdletsel.

Duizeligheid kan ook één van de symptomen zijn die kan optreden na een hersenschudding of een ander soort van hoofdletsel. Een hersenschudding is een verwonding van de hersenen die kan optreden na een directe klap of schok op het hoofd. Deze verwonding kan leiden tot een verstoring van de bloedstroom naar de hersenen, wat kan leiden tot symptomen zoals duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid en concentratieproblemen.


Symptomen van duizeligheid

De symptomen van duizeligheid kunnen variëren afhankelijk van de oorzaak, maar sommige van de meest voorkomende symptomen zijn:


 • Draaierigheid of een gevoel van wiebeligheid

 • Onstabiel lopen of moeite met het behouden van het evenwicht

 • Licht in het hoofd

 • Duizeligheid en misselijk

 • Duizeligheid en moe

 • Oorsuizen of tinnitus

 • Zweten

 • Vermoeidheid

 • Flauwvallen of bijna flauwvallen

 • Vermindering van de zichtbaarheid

 • Verwarring

Het is belangrijk om te weten dat duizeligheid kan worden geassocieerd met andere symptomen of aandoeningen. Bijvoorbeeld, mensen met een hersenschudding kunnen ook last hebben van hoofdpijn, concentratieproblemen, of geheugenverlies.


Wat te doen bij duizeligheid?

40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Klachten na een hersenschudding

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een val tijdens het sporten, een stoeipartijtje dat net iets te wild gaat, of simpelweg een moment van onoplettendheid; allemaal kunnen ze leiden tot een klap tege

Kenmerken van een hersenschudding

Stel je voor: de zon schijnt, je bent aan het fietsen, geniet van de frisse lucht, maar plotseling, een onverwachte slip en je belandt op de grond, je hoofd raakt licht of hard het asfalt. Een beetje

Alcohol drinken na een hersenschudding

Je hebt een gezellig avondje met vrienden in de planning staan. De flessen wijn staan al klaar en je kijkt uit naar de ontspannen avond die voor je ligt. Alleen nu zit er een kink in de kabel. Onlangs

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page