top of page
Zoeken
  • Sensori

Hersenletsel en sport: de voordelen van fysieke activiteit

Hersenletsel kan ernstige gevolgen hebben op de fysieke en mentale gezondheid van iemand. Het kan leiden tot problemen met de beweging, de spraak en het geheugen, en kan ook leiden tot emotionele problemen. Gelukkig kan fysieke activiteit helpen om deze problemen te verminderen en de hersenen te stimuleren om te herstellen.

Er zijn verschillende manieren waarop fysieke activiteit kan helpen bij het herstel van hersenletsel. Ten eerste kan het de bloedcirculatie in de hersenen verbeteren, wat kan leiden tot een betere zuurstoftoevoer en dus een beter functioneren van de hersenen. Bovendien kan fysieke activiteit de hersenen stimuleren om nieuwe verbindingen te maken en om nieuwe vaardigheden te leren. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door het leren van een nieuwe sport of het doen van oefeningen die de balans verbeteren.

Ook kan fysieke activiteit helpen om emotionele problemen te verminderen die vaak voorkomen bij mensen met hersenletsel. Dit komt omdat beweging endorfine vrijmaakt, wat een natuurlijk stemmingsstabilisator is. Bovendien kan fysieke activiteit ook helpen om sociale interacties te verbeteren en het zelfvertrouwen te vergroten, wat ook kan bijdragen aan een betere mentale gezondheid.

Er zijn echter wel enkele dingen waar rekening mee gehouden moet worden bij het doen van fysieke activiteit na hersenletsel. Het is belangrijk om te beginnen met eenvoudige oefeningen en deze langzaam op te bouwen, om te voorkomen dat de persoon zichzelf overbelast. Ook is het aan te raden om een arts of fysiotherapeut te raadplegen voordat men begint met fysieke activiteiten, zodat er een plan op maat gemaakt kan worden.

In samenvatting kan fysieke activiteit helpen bij het herstel van hersenletsel door de bloedcirculatie in de hersenen te verbeteren, de hersenen te stimuleren om nieuwe verbindingen te maken en om emotionele problemen te verminderen. Het is echter wel belangrijk om voorzichtig te zijn en advies te vragen aan een arts of fysiotherapeut voordat men begint met fysieke activiteiten.

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Wanneer je te maken krijgt met niet-aangeboren hersenletsel (NAH), kunnen de gevolgen groot zijn. Onzichtbare symptomen zoals prikkelgevoeligheid, hoofdpijn, vermoeidheid, hersenmist, concentratie- en

Als je een beroerte hebt gehad weet je heel goed wat het is: een ernstige aandoening waarbij de bloedtoevoer naar de hersenen plotseling wordt onderbroken. Je weet waarschijnlijk ook dat het herstel n

Post: Blog2_Post
bottom of page