top of page

Hersenletsel: wat is het en hoe ontstaat het?

  • Sensori
  • 10 mrt 2023
  • 2 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 17 aug 2023

Hersenletsel, ook wel bekend als hersenbeschadiging of hersenverwonding, is een beschadiging van het brein die kan optreden als gevolg van een ongeval, ziekte of aandoening. Het kan leiden tot een breed scala aan symptomen, afhankelijk van de ernst van de beschadiging en de locatie in het brein waar deze optreedt.


Oorzaken hersenletsel

Er zijn verschillende manieren waarop hersenletsel kan optreden. Een van de meest voorkomende oorzaken is een ongeval, zoals een verkeersongeval of een val. Andere oorzaken van hersenletsel kunnen zijn:

  • Stroke: een herseninfarct of hersenbloeding die het bloedtoevoer naar het brein blokkeert of verstoort, wat kan leiden tot beschadiging van het breinweefsel.

  • Infectie: bepaalde infecties, zoals meningitis of encefalitis, kunnen ook leiden tot hersenbeschadiging.

  • Inwendige bloeding: sommige aandoeningen, zoals een aneurysma (een verwijding van een bloedvat) of bloedingen in het brein, kunnen leiden tot hersenletsel.

  • Verwonding: een klap op het hoofd of een andere vorm van hoofdletsel kan leiden tot hersenletsel.

Symptomen hersenletsel

Hersenletsel kan leiden tot een breed scala aan symptomen, afhankelijk van de ernst van de beschadiging en de locatie in het brein waar deze optreedt. Sommige van de mogelijke symptomen van hersenletsel zijn:


  • Gedragsveranderingen: mensen met hersenletsel kunnen veranderingen in hun gedrag en emoties ervaren, zoals agressie, prikkelbaarheid, verminderd zelfbewustzijn of moeite met concentratie en aandacht.

  • Cognitieve problemen: hersenletsel kan leiden tot problemen met het geheugen, de taal, het denkvermogen of het probleemoplossend vermogen.

  • Lichamelijke problemen: hersenletsel kan ook leiden tot fysieke problemen, zoals bewegingsstoornissen, spierzwakte, veranderingen in het gezichtsvermogen of evenwichtsproblemen.

Hersenletsel kan behandeld worden met een combinatie van medicijnen, fysiotherapie, spraak- en taaltherapie en andere vormen van behandeling, afhankelijk van de specifieke behoeften van de patiƫnt.

Bovengenoemde behandeling gaat over symptoombestrijding, maar pakt niet de echte aard van de klachten aan. Je blijft namelijk last van je klachten houden, je leert er alleen wat makkelijker mee om gaan. De Kickstartweek van Sensori traint je juist op verbeteren van je klachten, zodat je helemaal geen rekening meer hoeft te houden met overprikkeling, vermoeidheid, hoofdpijn etc.

Je kunt juist weer gaan nadenken over een leven zonder klachten en langzaam daar weer stappen in zetten. De gewone revalidatie is eerder een pleister voor het bloeden, waar wij je helpen je wond goed te genezen.

Ā 
Ā 
Ā 

Recente blogposts

Alles weergeven
Klachten na een hersenschudding

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een val tijdens het sporten, een stoeipartijtje dat net iets te wild gaat, of simpelweg een moment...

Ā 
Ā 
Ā 
Kenmerken van een hersenschudding

Stel je voor: de zon schijnt, je bent aan het fietsen, geniet van de frisse lucht, maar plotseling, een onverwachte slip en je belandt op...

Ā 
Ā 
Ā 

Comments


Post: Blog2_Post

Sensori - Amsterdam

  • Instagram
bottom of page