top of page
Zoeken
  • Sensori

Oorzaken van overprikkeling bij hersenletsel

Bijgewerkt op: 6 sep. 2023

Hersenletsel kan invloed hebben op veel aspecten van het leven, waaronder emoties, gedrag en cognitie. Een van de veelvoorkomende problemen na hersenletsel is overprikkeling, die kan leiden tot angst, depressie, vermoeidheid en problemen met sociale interacties. In dit artikel bespreken we de oorzaken van overprikkeling bij hersenletsel.

Een van de belangrijkste oorzaken van overprikkeling bij hersenletsel is een verandering in de hersenstructuur en de manier waarop de hersenen informatie verwerken. Bij hersenletsel kan er schade ontstaan aan specifieke gebieden van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor het reguleren van emoties en het aanpassen aan veranderende omstandigheden. Dit kan leiden tot een verminderde capaciteit om te reageren op prikkels, wat kan leiden tot overprikkeling.

Een andere oorzaak van overprikkeling bij hersenletsel is verminderde cognitieve vaardigheden, zoals geheugen, aandacht en concentratie. Wanneer deze vaardigheden worden beïnvloed door hersenletsel, kan het moeilijk zijn om informatie te verwerken en prioriteiten te stellen. Dit kan leiden tot overprikkeling wanneer iemand wordt overweldigd door te veel informatie tegelijk.

Veranderde slaapgewoonten kunnen ook een oorzaak zijn van overprikkeling bij hersenletsel. Herstel van hersenletsel vereist veel energie en rust, en een verstoorde slaap kan leiden tot vermoeidheid en problemen met het concentreren. Dit kan leiden tot overprikkeling wanneer iemand is uitgeput en niet in staat is om te reageren op prikkels op een gepaste manier.

Overprikkeling kan ook een gevolg zijn van het verlies van zelfstandigheid en het vermogen om te functioneren in het dagelijks leven. Wanneer iemand zijn of haar baan, huis of relaties verliest na een hersenletsel, kan dit leiden tot een gevoel van isolatie en eenzaamheid. Dit kan leiden tot emotionele overprikkeling, waarbij iemand zich overweldigd voelt door emoties.

Tot slot, kan overprikkeling ook een gevolg zijn van medicatie die wordt voorgeschreven na een hersenletsel. Sommige medicijnen, zoals antidepressiva, kunnen bijwerkingen hebben die leiden tot overprikkeling.

285 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Klachten na een hersenschudding

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een val tijdens het sporten, een stoeipartijtje dat net iets te wild gaat, of simpelweg een moment van onoplettendheid; allemaal kunnen ze leiden tot een klap tege

Kenmerken van een hersenschudding

Stel je voor: de zon schijnt, je bent aan het fietsen, geniet van de frisse lucht, maar plotseling, een onverwachte slip en je belandt op de grond, je hoofd raakt licht of hard het asfalt. Een beetje

Alcohol drinken na een hersenschudding

Je hebt een gezellig avondje met vrienden in de planning staan. De flessen wijn staan al klaar en je kijkt uit naar de ontspannen avond die voor je ligt. Alleen nu zit er een kink in de kabel. Onlangs

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page