top of page
Zoeken
  • Sensori

Blijvende gevolgen van een hersenschudding

Bijgewerkt op: 6 sep. 2023

Een hersenschudding, ook wel bekend als mild traumatisch hersenletsel, is een tijdelijke verstoring van de normale werking van de hersenen, meestal veroorzaakt door een klap of stoot op het hoofd. Terwijl veel mensen volledig herstellen van een hersenschudding, kunnen sommigen worstelen met aanhoudende symptomen die het leven ingrijpend veranderen.


Dit artikel zal zich richten op de blijvende gevolgen van een hersenschudding, die vaak worden onderschat of verkeerd begrepen. De impact van deze langdurige symptomen kan variëren van lichte ongemakken tot ernstige beperkingen, en ze kunnen een enorme invloed hebben op de kwaliteit van leven van een persoon.


Hoewel het pad naar herstel voor elk individu verschillend kan zijn, is het belangrijk om te begrijpen dat er opties zijn. Wij werken aan vooruitstrevende behandelingen om deze klachten te verlichten en beheersen. Laten we dieper ingaan op het onderwerp en ontdekken hoe de blijvende gevolgen van een hersenschudding het leven kunnen beïnvloeden en hoe we hier samen een verandering in kunnen brengen.


Wat is een hersenschudding?


Definitie en oorzaken van een hersenschudding

Een hersenschudding, medisch bekend als licht traumatisch hersenletsel (mild traumatic brain injury, MTBI), is een tijdelijke verstoring van de normale hersenfunctie die meestal wordt veroorzaakt door een stoot, slag of schok tegen het hoofd. Het kan ook optreden wanneer het hoofd en de bovenste romp plotseling en heftig bewegen, zoals bij een auto-ongeluk of een val. In veel gevallen kan er direct na het trauma sprake zijn van bewustzijnsverlies, maar dit is niet altijd het geval.


Hersenschuddingen zijn niet altijd eenvoudig te diagnosticeren, omdat de symptomen vaak subtiel zijn en variëren van persoon tot persoon. Ze kunnen onmiddellijk na het letsel optreden of pas na enige tijd merkbaar worden.


Korte termijn gevolgen van een hersenschudding

De symptomen van een hersenschudding kunnen variëren, afhankelijk van de ernst van het letsel en de persoon die het letsel heeft opgelopen. Direct na het letsel kunnen mensen symptomen ervaren zoals hoofdpijn, duizeligheid, verwarring, misselijkheid, braken, slaperigheid en geheugenproblemen. Deze symptomen worden veroorzaakt door de tijdelijke verstoring van de hersenfunctie als gevolg van het trauma.


Bovendien kunnen mensen na een hersenschudding last hebben van geheugenverlies (amnesie) en mogelijke desoriëntatie. Ze kunnen bijvoorbeeld vergeten wat er direct voor of na het trauma is gebeurd.


Hoewel de meeste mensen volledig herstellen van een hersenschudding, kunnen sommigen blijvende gevolgen ondervinden. Dit wordt meestal aangeduid als postcommotioneel syndroom (PCS) en kan leiden tot langdurige problemen die het dagelijkse leven van de getroffen persoon aanzienlijk kunnen beïnvloeden. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze mogelijke blijvende gevolgen en om te weten waar hulp te zoeken, zoals bij gespecialiseerde instellingen zoals Sensori.


Blijvende gevolgen van een hersenschudding

Een hersenschudding kan meer zijn dan alleen een kortstondige verstoring. Voor sommige mensen kunnen de gevolgen van een hersenschudding langdurig, zelfs permanent zijn. Deze blijvende klachten vallen vaak onder de diagnoses Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en Postcommotioneel Syndroom (PCS).


Begrip van Niet-Aangeboren Hersenletsel en Postcommotioneel Syndroom

Niet-aangeboren hersenletsel is een term die gebruikt wordt om elke vorm van hersenbeschadiging aan te duiden die na de geboorte is opgetreden. Dit kan te wijten zijn aan verschillende oorzaken, waaronder hersenschuddingen.


Een stap verder in de ernst van de situatie ligt het Postcommotioneel Syndroom. Deze aandoening treedt op wanneer de symptomen van een hersenschudding blijven bestaan lang nadat de verwachte herstelperiode voorbij is. Deze symptomen kunnen variëren in ernst en duur, soms aanhoudend voor weken, maanden, of zelfs jaren.


De blijvende klachten na een hersenschudding

Bij patiënten die last hebben van PCS, kunnen we een reeks blijvende klachten waarnemen. Deze omvatten vaak prikkelgevoeligheid, waarbij alledaagse zintuiglijke ervaringen zoals licht en geluid ondraaglijk kunnen worden. Hoofdpijn is ook een veelvoorkomend symptoom, variërend van milde tot ernstige en soms invaliderende pijn.


Vermoeidheid is een ander vaak gerapporteerd symptoom van PCS. Dit gaat verder dan alleen maar moe voelen; het is een diepgaande uitputting die niet verbetert met rust. Samen met deze vermoeidheid ervaren veel mensen 'hersenmist', een toestand van verwarring, vergeetachtigheid en gebrek aan mentale helderheid.


Andere blijvende klachten kunnen slaap- en concentratieproblemen omvatten. Deze problemen kunnen het voor patiënten moeilijk maken om zich te concentreren, helder te denken en zelfs normale dagelijkse taken uit te voeren.


Impact op het dagelijks leven

De impact van deze blijvende klachten na een hersenschudding op het dagelijks leven van een patiënt kan enorm zijn. Ze kunnen invloed hebben op het vermogen van de persoon om te werken, om te socialiseren en om eenvoudige dagelijkse taken uit te voeren. Ze kunnen ook emotionele stress veroorzaken, wat kan leiden tot angst en depressie.


De wereld kan voor deze patiënten een pijnlijke en overweldigende plek worden. Licht kan pijn doen aan hun ogen, geluid kan pijn doen in hun oren, en drukte kan overprikkeling veroorzaken. Het kan voelen alsof ze gevangen zitten in hun eigen lichaam, worstelend om weer grip te krijgen op hun leven.


Het pad naar herstel


Traditionele behandelingen in Europa: de beperkingen

Hersenschuddingen en hun blijvende gevolgen, zoals NAH en PCS, zijn complexe aandoeningen die een gespecialiseerde aanpak vereisen. In Europa is de gangbare medische benadering gericht op symptoombestrijding en het leren omgaan met de klachten. Helaas kan dit in de praktijk betekenen dat patiënten zich moeten aanpassen aan een leven met blijvende beperkingen.


Er bestaat geen wondermiddel, maar er zijn enkele therapieën, zoals fysiotherapie, ergotherapie en cognitieve gedragstherapie, die patiënten kunnen helpen omgaan met hun symptomen. Echter, deze behandelingen pakken over het algemeen de oorzaak van de symptomen niet aan, en veel patiënten blijven worstelen met de gevolgen van hun hersenschudding op lange termijn.


De behandelmethode

In de zoektocht naar effectievere behandelingen voor de blijvende gevolgen van een hersenschudding hebben wij een gespecialiseerde behandeling ontwikkeld die zich richt op het optimaliseren van het lichaamseigen vermogen om neurale paden en bloedvaten die de hersenen voeden te herstellen.


Deze intensieve behandeling is gebaseerd op jaren van onderzoek en praktijkervaring en heeft bewezen effectief te zijn voor veel patiënten die worstelen met PCS.


Over de behandeling van Sensori

Gevestigd in Amsterdam, biedt Sensori een nieuw perspectief voor mensen die lijden aan de blijvende gevolgen van een hersenschudding in de Benelux-regio. Sensori is geboren uit de dringende behoefte om effectieve behandelingen toegankelijker te maken voor degenen die worstelen met de symptomen van Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en Postcommotioneel Syndroom (PCS). De missie van Sensori is om de deuren te openen naar een leven zonder de constante worsteling met prikkelgevoeligheid, hoofdpijn, vermoeidheid, hersenmist, en concentratie- en slaapproblemen.


Wil je meer weten over onze behandelmethode? Lees hier verder of kom in contact!


2.075 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Klachten na een hersenschudding

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een val tijdens het sporten, een stoeipartijtje dat net iets te wild gaat, of simpelweg een moment van onoplettendheid; allemaal kunnen ze leiden tot een klap tege

Kenmerken van een hersenschudding

Stel je voor: de zon schijnt, je bent aan het fietsen, geniet van de frisse lucht, maar plotseling, een onverwachte slip en je belandt op de grond, je hoofd raakt licht of hard het asfalt. Een beetje

Alcohol drinken na een hersenschudding

Je hebt een gezellig avondje met vrienden in de planning staan. De flessen wijn staan al klaar en je kijkt uit naar de ontspannen avond die voor je ligt. Alleen nu zit er een kink in de kabel. Onlangs

Комментарии


Post: Blog2_Post
bottom of page