top of page
Zoeken
  • Sensori

Hoe overprikkeling kan leiden tot angst en depressie

Bijgewerkt op: 6 sep.

Overprikkeling kan leiden tot angst en depressie, omdat het onze hersenen en emoties overbelast. Onze moderne wereld is overvol met prikkels, van schermen en sociale media tot drukke steden en drukke werkomgevingen. Dit kan onze hersenen overbelasten en ons mentale welzijn aantasten.

Onze hersenen zijn niet gemaakt om constant te worden blootgesteld aan prikkels, en wanneer we dat wel doen, kan dit onze emotionele reacties verstoren. Dit kan leiden tot angst en depressie, omdat onze hersenen niet in staat zijn om met deze constante prikkels om te gaan.

Anxiety kan voorkomen als gevolg van overprikkeling, omdat onze hersenen in een "vecht-of-vlucht" modus gaan, waardoor we ons voortdurend bewust zijn van mogelijke bedreigingen. Dit kan leiden tot angstige gedachten en emoties, zoals angst voor sociale situaties, angst voor falen of angst voor de toekomst.

Depressie kan ontstaan als gevolg van overprikkeling, omdat onze hersenen overbelast raken en ons niet in staat stellen om positieve emoties te voelen. Dit kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid, verdriet en hopeloosheid.

Om overprikkeling te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig tijd voor jezelf te nemen, om te ontspannen en te ontsnappen aan de constante prikkels van onze moderne wereld. Dit kan betekenen dat je minder tijd op sociale media doorbrengt, of dat je een wandeling maakt in de natuur. Het is ook belangrijk om te leren hoe je met stress om kunt gaan, zodat je niet overweldigd raakt door de constante prikkels. Ervaar je overprikkeling als gevolg van Niet-aangeboren hersenletsel? Dan heb je mogelijk meer hulp nodig dan enkel de tijd voor jezelf nemen. Bekijk onze werkwijze.

In feite, overprikkeling kan leiden tot angst en depressie, en het is belangrijk om deze te voorkomen door tijd voor jezelf te nemen en te leren hoe je met stress om kunt gaan. Hierdoor kan je mentale welzijn versterken en kan je beter omgaan met de prikkels in onze moderne wereld.

21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Een plotselinge klap, een val of een stoot tegen het hoofd: het kan allemaal leiden tot een hersenschudding. Maar wat is een hersenschudding precies? In wezen is het een licht traumatisch hersenletsel

Bij Sensori zien we diverse vormen van niet-aangeboren hersenletsel (NAH). In de praktijk behandelen wij daarnaast steeds vaker mensen met 'longCOVID' ofwel ‘post-COVID-19’. Als je geïnfecteerd bent g

De impact van een hersenschudding op de kwaliteit van leven kan aanzienlijk zijn. Hersenletsel kan leiden tot langdurige klachten die variëren van licht- en geluidsgevoeligheid tot problemen met conce

Post: Blog2_Post
bottom of page