top of page
Zoeken
  • Sensori

Hoe te communiceren met iemand die lijdt aan overprikkeling na hersenletsel

Bijgewerkt op: 6 sep. 2023

Hersenletsel kan invloed hebben op de manier waarop een persoon communiceert en reageert op prikkels in hun omgeving. Overprikkeling na hersenletsel kan leiden tot angst, woede, verwarring en vermoeidheid. Als je communiceert met iemand die lijdt aan overprikkeling na hersenletsel, is het belangrijk om rekening te houden met hun beperkingen en aanpassingen te maken om hen te helpen zich op hun gemak te voelen.

Een van de belangrijkste dingen om te overwegen bij het communiceren met iemand die lijdt aan overprikkeling na hersenletsel, is om rustige en duidelijke taal te gebruiken. Vermijd snel praten of te veel informatie tegelijk te geven. Probeer ook te vermijden dat je te veel emoties toont, omdat dit de persoon kan overweldigen.

Houd ook rekening met de fysieke omgeving waarin je communiceert. Vermijd drukke ruimtes of veel achtergrondgeluid. Als mogelijk, zoek een rustige plek uit om te praten. Ook kan het helpen om de lichtintensiteit en temperatuur aan te passen om de persoon comfortabeler te maken.

Het is ook belangrijk om de communicatie visueel te ondersteunen. Gebruik duidelijke en grote letters en afbeeldingen om je boodschap over te brengen. Dit kan de persoon helpen bij het begrijpen van wat je zegt.

Probeer ook begripvol te zijn als de persoon moeite heeft met communiceren of moeilijkheden ondervindt bij het begrijpen van wat je zegt. Geef hen de tijd om te reageren en wees geduldig als ze moeite hebben met het uiten van hun gedachten.

In het algemeen is het belangrijk om rekening te houden met de beperkingen van iemand die lijdt aan overprikkeling na hersenletsel en aanpassingen te maken om hen te helpen zich op hun gemak te voelen tijdens het communiceren. Door rustige en duidelijke taal te gebruiken, rekening te houden met de fysieke omgeving en visuele ondersteuning te bieden, kun je een positieve communicatie-ervaring creëren voor iemand met hersenletsel.

27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Klachten na een hersenschudding

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een val tijdens het sporten, een stoeipartijtje dat net iets te wild gaat, of simpelweg een moment van onoplettendheid; allemaal kunnen ze leiden tot een klap tege

Kenmerken van een hersenschudding

Stel je voor: de zon schijnt, je bent aan het fietsen, geniet van de frisse lucht, maar plotseling, een onverwachte slip en je belandt op de grond, je hoofd raakt licht of hard het asfalt. Een beetje

Alcohol drinken na een hersenschudding

Je hebt een gezellig avondje met vrienden in de planning staan. De flessen wijn staan al klaar en je kijkt uit naar de ontspannen avond die voor je ligt. Alleen nu zit er een kink in de kabel. Onlangs

Post: Blog2_Post
bottom of page