top of page
Zoeken
  • Sensori

Postcommotionele klachten: begrijpen, herkennen en genezen

Bijgewerkt op: 6 sep. 2023

Als je te maken hebt gehad met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) of postcommotioneel syndroom (PCS), weet je hoe ingrijpend de gevolgen kunnen zijn. De onzichtbare klachten, zoals prikkelgevoeligheid, hoofdpijn, vermoeidheid, hersenmist, concentratie- en slaapproblemen, kunnen je dagelijks leven sterk beïnvloeden. Bij Sensori begrijpen we dit als geen ander. Je krijgt te horen dat je om moet leren gaan met de klachten die je ervaart, maar vindt geen oplossing. Wij hebben de oplossing wel.

In dit artikel willen we je meer inzicht geven in postcommotionele klachten en het belang van een goede behandeling. We zullen bespreken wat postcommotionele klachten zijn, hoe je ze kunt herkennen en hoe je door onze behandeling ervoor zorgt dat je niet alleen leert om te gaan met je klachten, maar ook hoe je ze kunt verhelpen. Ons doel is om jou en je naasten te informeren en te ondersteunen tijdens je herstelproces, zodat je weer grip krijgt op je leven.


Wat zijn postcommotionele klachten?


Definitie en oorzaak

Postcommotionele klachten zijn een verzameling van symptomen die kunnen optreden na een hersenschudding of ander mild traumatisch hersenletsel. Een hersenschudding ontstaat meestal door een klap op het hoofd of een plotselinge beweging die leidt tot een tijdelijke verstoring van de hersenfunctie. Postcommotionele klachten kunnen bestaan uit fysieke, cognitieve, emotionele en slaapgerelateerde problemen, die aanhouden of

verergeren na het letsel.


Verschil tussen hersenschudding en postcommotioneel syndroom

Hoewel de termen 'hersenschudding' en 'postcommotioneel syndroom' soms door elkaar worden gebruikt, zijn ze niet hetzelfde. Een hersenschudding is een mild traumatisch hersenletsel, waarvan de symptomen meestal binnen enkele dagen tot weken verdwijnen. Postcommotioneel syndroom daarentegen verwijst naar een situatie waarin de klachten na een hersenschudding langer aanhouden dan verwacht, vaak langer dan drie maanden. Dit kan variëren van lichte tot ernstige symptomen en kan een aanzienlijke impact hebben op het dagelijks functioneren van de getroffen persoon.


De relatie tussen de ernst van het letsel en de klachten

Hoewel je misschien zou denken dat ernstiger letsel leidt tot zwaardere postcommotionele klachten, is dit niet altijd het geval. Er is niet altijd een duidelijke relatie tussen de ernst van het letsel en de ernst van de klachten. Zelfs een relatief lichte hersenschudding kan leiden tot langdurige postcommotionele klachten, terwijl iemand met een ernstiger letsel misschien sneller herstelt. Factoren zoals eerdere hersenschuddingen, genetische aanleg en psychologische factoren kunnen allemaal een rol spelen bij de ontwikkeling en het verloop van postcommotionele klachten.


Symptomen van postcommotionele klachten


Fysieke symptomen (hoofdpijn, duizeligheid, evenwichtsproblemen)

De fysieke symptomen van postcommotionele klachten zijn vaak de meest merkbare en kunnen variëren van mild tot ernstig. Enkele van de meest voorkomende fysieke symptomen zijn hoofdpijn, duizeligheid en evenwichtsproblemen. Deze symptomen kunnen zowel constant als episodisch zijn en kunnen het dagelijks functioneren belemmeren. Het is belangrijk om te weten dat de ernst van deze symptomen niet altijd een indicatie is van de ernst van het letsel.


Cognitieve symptomen (concentratieproblemen, geheugenproblemen)

Cognitieve symptomen zijn gerelateerd aan denkprocessen en mentale functies. Mensen met postcommotionele klachten kunnen problemen ervaren met concentratie, aandacht, geheugen en snelheid van informatieverwerking. Deze symptomen kunnen leiden tot moeilijkheden op het werk, school of bij het uitvoeren van dagelijkse taken.


Emotionele symptomen (angst, depressie, prikkelbaarheid)

Emotionele symptomen kunnen ook optreden na een hersenschudding en omvatten gevoelens van angst, depressie, prikkelbaarheid en stemmingswisselingen. Deze symptomen kunnen verband houden met de stress van het omgaan met fysieke en cognitieve symptomen, maar kunnen ook voortkomen uit veranderingen in de hersenchemie als gevolg van het letsel.


Slaapproblemen

Slaapproblemen zijn een veelvoorkomend symptoom van postcommotionele klachten. Mensen kunnen moeite hebben met in slaap vallen, doorslapen of te vroeg wakker worden. Slaap is essentieel voor het herstel van het brein, en slaapproblemen kunnen andere symptomen verergeren. Lees hierover meer in ons artikel over slaapproblemen.


Diagnose en behandeling


Diagnose en behandeling in de reguliere zorg

Een tijdige diagnose van postcommotionele klachten is essentieel voor een succesvol herstel. Hoe eerder de klachten worden geïdentificeerd, hoe sneller een passende behandeling kan worden gestart. Vroege interventie kan de ernst en duur van de symptomen verminderen en het risico op langdurige problemen verkleinen. Het is belangrijk om open te zijn over je symptomen en om medische hulp te zoeken als je vermoedt dat je te maken hebt met postcommotionele klachten.

De diagnose

Om postcommotionele klachten te diagnosticeren, zal een arts eerst een gedetailleerde medische geschiedenis opnemen en een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Er kunnen aanvullende tests worden uitgevoerd, zoals beeldvorming van de hersenen (bijvoorbeeld MRI of CT-scan) of neuropsychologische tests om cognitieve functies te beoordelen. Het is belangrijk om te weten dat deze tests niet altijd afwijkingen laten zien die verband houden met postcommotionele klachten, maar ze kunnen andere oorzaken van de symptomen uitsluiten.

De reguliere behandeling

De reguliere behandeling van postcommotionele klachten omvat meestal een combinatie van rust, cognitieve gedragstherapie en medicatie. Rust is belangrijk, vooral in de eerste fase na het letsel, maar het is ook essentieel om geleidelijk aan activiteiten te hervatten om de hersenen te stimuleren en aan te passen. Cognitieve gedragstherapie kan helpen bij het aanpakken van negatieve gedachten en gedragingen die verband houden met de klachten, en medicatie kan worden voorgeschreven om specifieke symptomen te behandelen, zoals hoofdpijn of slaapproblemen.


Behandeling bij Sensori

Bij Sensori gaan we verder dan alleen het leren omgaan met de klachten. Onze behandeling is gericht op het vinden van oplossingen en het verbeteren van de kwaliteit van leven. Onze ervaringsdeskundigen werken samen met jou om je klachten te verhelpen, zodat je weer grip krijgt op je leven.

De kickstartweek van Sensori

De Kickstartweek van Sensori traint je op verbeteren van je klachten, zodat je helemaal geen rekening meer hoeft te houden met overprikkeling, vermoeidheid, hoofdpijn etc.

Je kunt juist weer gaan nadenken over een leven zonder klachten en langzaam daar weer stappen in zetten. De gewone revalidatie is eerder een pleister voor het bloeden, waar wij je helpen je wond goed te genezen. Lees hier meer informatie over onze methode of kom direct in contact.


357 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Klachten na een hersenschudding

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een val tijdens het sporten, een stoeipartijtje dat net iets te wild gaat, of simpelweg een moment van onoplettendheid; allemaal kunnen ze leiden tot een klap tege

Kenmerken van een hersenschudding

Stel je voor: de zon schijnt, je bent aan het fietsen, geniet van de frisse lucht, maar plotseling, een onverwachte slip en je belandt op de grond, je hoofd raakt licht of hard het asfalt. Een beetje

Alcohol drinken na een hersenschudding

Je hebt een gezellig avondje met vrienden in de planning staan. De flessen wijn staan al klaar en je kijkt uit naar de ontspannen avond die voor je ligt. Alleen nu zit er een kink in de kabel. Onlangs

Post: Blog2_Post
bottom of page