top of page
Zoeken
  • Sensori

Vliegen met een hersenschudding

Bijgewerkt op: 6 sep. 2023

Je hebt je vakantie tot in de puntjes gepland, je koffer is ingepakt en je reisbestemming wacht op je. Er is echter één klein probleempje: je hebt net een hersenschudding gehad. En nu zit je met die prangende vraag: "Mag ik vliegen met een hersenschudding?"


Dit is een situatie die bij velen van ons op kan komen. Een hersenschudding kan een domper zetten op je reisplannen, vooral als je niet zeker weet of het veilig is om te vliegen. In dit artikel helpen we je om enige duidelijkheid te krijgen over deze kwestie en hopelijk ook wat gemoedsrust. Laten we eens kijken naar wat een hersenschudding precies is en welke overwegingen er zijn als het gaat om vliegen na een hersenschudding.


Wat is een hersenschudding?

Een hersenschudding is een vorm van licht traumatisch hersenletsel dat kan optreden na een impact op het hoofd, zoals een val, een klap of een plotselinge, heftige beweging. Het resultaat is een kortdurende verstoring van de normale hersenfunctie, die kan leiden tot symptomen zoals hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, verwarring en in sommige gevallen verlies van bewustzijn.


Risico's van vliegen met een hersenschudding

Elke activiteit na een hersenschudding kan jouw herstel beïnvloeden, en vliegen vormt daarop geen uitzondering. Maar waarom is vliegen na een hersenschudding een punt van zorg?


Luchtdruk

Een van de voornaamste overwegingen is de verandering in luchtdruk tijdens het opstijgen en dalen. Dit kan jouw hersenschudding symptomen verergeren, waaronder hoofdpijn, duizeligheid, of misselijkheid. Denk aan het ongemak dat je soms in je oren voelt tijdens het vliegen, en stel je dan voor hoe dit ongemak jouw reeds gevoelige hersenen kan beïnvloeden.


Geluidsniveau

Daarnaast is er het geluidsniveau in een vliegtuig om rekening mee te houden. De constante dreun van de motoren, het geklets van medepassagiers, het geluid van de intercom - dit alles kan overweldigend zijn als je hersenen nog herstellen van een hersenschudding. Overprikkeling kan vermoeidheid en verwarring verergeren, wat de reis extra uitputtend maakt.


Stress

Verder is er de algemene stress van reizen. Het haasten om je vlucht te halen, het zorgen maken over bagage, het navigeren door drukke luchthavens - al deze factoren kunnen bijdragen aan mentale en fysieke stress, die weer jouw symptomen kunnen verergeren.


Verstandig omgaan met de gevolgen van een hersenschudding

Net zoals het team van Sensori elke patiënt als uniek behandelt en zich richt op het aanpakken van specifieke symptomen en uitdagingen, is het cruciaal dat je hetzelfde doet wanneer je besluit te vliegen na een hersenschudding. Het is belangrijk dat je naar de kern van het probleem kijkt - in dit geval, de specifieke risico's en stressoren van het vliegen - en een persoonlijk plan maakt om deze het hoofd te bieden.


Deze overwegingen zijn er niet om je te ontmoedigen om te vliegen na een hersenschudding, maar eerder om je bewust te maken van de mogelijke risico's. Door je bewust te zijn van deze risico's, kun je proactief handelen om ze te minimaliseren en jezelf de beste kans op een comfortabele vlucht te geven.


3.769 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Klachten na een hersenschudding

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een val tijdens het sporten, een stoeipartijtje dat net iets te wild gaat, of simpelweg een moment van onoplettendheid; allemaal kunnen ze leiden tot een klap tege

Kenmerken van een hersenschudding

Stel je voor: de zon schijnt, je bent aan het fietsen, geniet van de frisse lucht, maar plotseling, een onverwachte slip en je belandt op de grond, je hoofd raakt licht of hard het asfalt. Een beetje

Alcohol drinken na een hersenschudding

Je hebt een gezellig avondje met vrienden in de planning staan. De flessen wijn staan al klaar en je kijkt uit naar de ontspannen avond die voor je ligt. Alleen nu zit er een kink in de kabel. Onlangs

Post: Blog2_Post
bottom of page