top of page
Zoeken
  • Sensori

Vliegen met een hersenschudding

Bijgewerkt op: 6 sep.

Je hebt je vakantie tot in de puntjes gepland, je koffer is ingepakt en je reisbestemming wacht op je. Er is echter één klein probleempje: je hebt net een hersenschudding gehad. En nu zit je met die prangende vraag: "Mag ik vliegen met een hersenschudding?"


Dit is een situatie die bij velen van ons op kan komen. Een hersenschudding kan een domper zetten op je reisplannen, vooral als je niet zeker weet of het veilig is om te vliegen. In dit artikel helpen we je om enige duidelijkheid te krijgen over deze kwestie en hopelijk ook wat gemoedsrust. Laten we eens kijken naar wat een hersenschudding precies is en welke overwegingen er zijn als het gaat om vliegen na een hersenschudding.


Wat is een hersenschudding?

Een hersenschudding is een vorm van licht traumatisch hersenletsel dat kan optreden na een impact op het hoofd, zoals een val, een klap of een plotselinge, heftige beweging. Het resultaat is een kortdurende verstoring van de normale hersenfunctie, die kan leiden tot symptomen zoals hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, verwarring en in sommige gevallen verlies van bewustzijn.


Risico's van vliegen met een hersenschudding

Elke activiteit na een hersenschudding kan jouw herstel beïnvloeden, en vliegen vormt daarop geen uitzondering. Maar waarom is vliegen na een hersenschudding een punt van zorg?


Luchtdruk

Een van de voornaamste overwegingen is de verandering in luchtdruk tijdens het opstijgen en dalen. Dit kan jouw hersenschudding symptomen verergeren, waaronder hoofdpijn, duizeligheid, of misselijkheid. Denk aan het ongemak dat je soms in je oren voelt tijdens het vliegen, en stel je dan voor hoe dit ongemak jouw reeds gevoelige hersenen kan beïnvloeden.


Geluidsniveau

Daarnaast is er het geluidsniveau in een vliegtuig om rekening mee te houden. De constante dreun van de motoren, het geklets van medepassagiers, het geluid van de intercom - dit alles kan overweldigend zijn als je hersenen nog herstellen van een hersenschudding. Overprikkeling kan vermoeidheid en verwarring verergeren, wat de reis extra uitputtend maakt.


Stress

Verder is er de algemene stress van reizen. Het haasten om je vlucht te halen, het zorgen maken over bagage, het navigeren door drukke luchthavens - al deze factoren kunnen bijdragen aan mentale en fysieke stress, die weer jouw symptomen kunnen verergeren.


Verstandig omgaan met de gevolgen van een hersenschudding

Net zoals het team van Sensori elke patiënt als uniek behandelt en zich richt op het aanpakken van specifieke symptomen en uitdagingen, is het cruciaal dat je hetzelfde doet wanneer je besluit te vliegen na een hersenschudding. Het is belangrijk dat je naar de kern van het probleem kijkt - in dit geval, de specifieke risico's en stressoren van het vliegen - en een persoonlijk plan maakt om deze het hoofd te bieden.


Deze overwegingen zijn er niet om je te ontmoedigen om te vliegen na een hersenschudding, maar eerder om je bewust te maken van de mogelijke risico's. Door je bewust te zijn van deze risico's, kun je proactief handelen om ze te minimaliseren en jezelf de beste kans op een comfortabele vlucht te geven.


976 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Een plotselinge klap, een val of een stoot tegen het hoofd: het kan allemaal leiden tot een hersenschudding. Maar wat is een hersenschudding precies? In wezen is het een licht traumatisch hersenletsel

Bij Sensori zien we diverse vormen van niet-aangeboren hersenletsel (NAH). In de praktijk behandelen wij daarnaast steeds vaker mensen met 'longCOVID' ofwel ‘post-COVID-19’. Als je geïnfecteerd bent g

De impact van een hersenschudding op de kwaliteit van leven kan aanzienlijk zijn. Hersenletsel kan leiden tot langdurige klachten die variëren van licht- en geluidsgevoeligheid tot problemen met conce

Post: Blog2_Post
bottom of page